Doorwerken in coronatijd – #10 Interview met Mariëlle Verlouw, campagnemanager Yell Communicatie
Hennie van de Kar interviewt Brabantse ondernemers over doorwerken in coronatijd. Mariëlle Verlouw werkt als interim-campagnemanager vanuit Yell Communicatie in het ‘coronacrisiscommunicatieteam’ van minister De Jonge. “Het is al maandenlang 24 uur per dag corona.”
Wanneer drong de ernst van corona tot je door?
“Vanuit een interim-opdracht op het ministerie van VWS kreeg ik al wat mee van het coronavirus. Meer dan anderen in mijn omgeving. De ernst drong echt door bij ‘het briefje’ dat toenmalig minister Bruins in handen kreeg tijdens de speciale live tv-uitzending over corona. In dat briefje werd de eerste patiënt in Nederland bevestigd. Vlak daarna ging het los in onze familie-app. De eerste patiënt uit Loon op Zand bleek namelijk een bekende van onze familie te zijn. Nu is het serieus, dacht ik. Meteen kwam het heel dichtbij want ik besefte dat ik net zo goed vijf dagen carnaval had gevierd.”
Brabant was de brandhaard, jij werkte als Brabantse in Den Haag. Wat betekende dat voor jou?
“Brabanders die naar Den Haag forensden, moesten thuisblijven voor de zekerheid. Ook ik heb in die eerste periode thuisgewerkt. Mijn werkzaamheden verschoven vrijwel direct van het team van minister Blokhuis, waarin ik werk aan campagnes over gezonde leefstijl, naar het campagneteam van minister De Jonge. Alles draaide vanaf dat moment om de coronacommunicatie, zoals de ‘alleen samen campagne’ met als boodschap: blijf thuis, houd 1,5 meter afstand en was je handen. Het was vanaf dat moment voor mij 24 uur per dag corona. De lopende campagnes werden per direct stopgezet.”
24 uur per dag corona, wat mag ik me daarbij voorstellen?
“Al voor 07.00 uur ’s morgens krijgt het communicatieteam van het ministerie via de app alle gescande coronagerelateerde artikelen uit de media. In het begin las ik alles, van kop tot staart. Later ben ik meer gaan scannen. In korte tijd is de ‘alleen samen campagne’ uit de grond gestampt. Wat ik bijzonder vond en vind, is dat die campagne volledig online is gemaakt; iedereen leverde zijn of haar bijdrage vanuit huis! Ik ben ervan overtuigd dat er meer ruimte komt voor deze manier van werken. Via WebEx kun je efficiënt met elkaar overleggen. Het is echt niet meer nodig om voor ieder overleg het hele land door te reizen. Hoewel het persoonlijk ontmoeten nooit helemaal zal verdwijnen. Zo beraden we ons in Communicatieclub Bourgondië, waar ik bestuurslid van ben, op hoe we het beste de uitreiking van de communicatieprijs Brabant ‘de Bonk’ kunnen vormgeven. Die uitreiking werd begin april gecanceld en is verschoven naar begin oktober. Ook in mijn ‘vrije tijd’ ben ik dus met corona bezig. Dat bedoel ik met 24 uur per dag corona.”
Wat had de grootste impact voor jouw werk?
“Het weekend na Pasen werd er een appathon georganiseerd, een marktconsultatie, om met input van diverse specialisten razendsnel een corona notificatie-app te ontwikkelen. Het gaat om een app die meldt of je in de buurt bent geweest van iemand die besmet is met het coronavirus. Een appathon is een digitaal evenement om de werking van een bepaalde app te testen en te verbeteren. In een week werd deze appathon opgetuigd. Toen deze appathon niet de weg naar de juiste oplossing bleek, viel het besluit om vanuit het ministerie VWS met interne en externe experts die zich aandienden zélf een app te bouwen. Ik ben gevraagd om de publiekscommunicatie daaromheen in te richten. Sinds Pasen sta ik in de allerhoogste versnelling. Met het campagneteam bedenken en ontwikkelen we een landelijke publiekscampagne met als doel draagvlak voor de app te creëren en bij lancering zoveel mogelijk mensen de app te laten downloaden en gebruiken. Ik ervaar het als uniek om in dit project mee te draaien. Het is namelijk een van de grootste ICT-overheidsprojecten ooit, die in een nieuwe vorm van samenwerken wordt ontwikkeld, namelijk via open source, dus met de kracht van de community. Ook heel bijzonder is dat ik dagelijks werk met epidemiologen, de beste designers, techneuten, ethici, privacy- en veiligheidsexperts én heel belangrijk voor mijn vak; gedragswetenschappers. Heel Nederland denkt en bouwt mee!”
Hoe verloopt die ontwikkeling?
“Transparant! Iedereen kan meekijken wat er wordt ontwikkeld en daarop feedback geven. Dat maakt het ook zo uniek. Uiteraard zoals met veel ontwikkelingen; drie stappen vooruit, twee stappen terug. Nu de intelligente lockdown voorbij is, lijkt de urgentie van de app minder, maar dat is schijn. Het coronavirus is ons land niet uit, ook al voelen velen weer de vrijheid om alles te doen. Bij een eventuele tweede golf, waarvan ik niet hoop dat deze er gaat komen, gaat de app zeker zijn werk doen. Elke download telt en draagt bij aan het opsporen van mogelijk besmette personen.
Sta je achter de corona-app?
“Volledig! In het begin van de ´coronatijd´ hoorde ik zoveel mensen om me heen zeggen dat ze zich niet nuttig voelden omdat ze niets aan corona konden doen. Ik heb dat gevoel helemaal niet gehad. Ik was als een malle aan het werk en voelde me extreem nuttig omdat ik op deze manier echt kan bijdragen aan het feit dat mensen elkaar tegen corona gaan beschermen. Zeker als we ons weer vrijer gaan bewegen. Daarom werk ik er zo bevlogen aan. Als je straks de app hebt gedownload, krijg je een melding als je de afgelopen 14 dagen langer dan 15 minuten in de buurt bent geweest met iemand die positief getest is op het coronavirus. Je krijgt dan het advies jezelf ook te laten testen. Zo bescherm je de mensen in je omgeving en voorkom je dat jij onbewust een ander besmet. Voordat de app overal is te gebruiken, worden de komende tijd nog de laatste praktijk- en veiligheidstesten uitgevoerd. Ook de Autoriteit Persoonsgegevens komt nog met haar advies. De app kan jou in geen enkel geval traceren. Privacy en veiligheid staan voorop. Je moet de app zelf willen downloaden om anderen te beschermen. Ik geloof erin dat de app helpt infectieketens sneller te doorbreken.”
Werk je nog steeds vanuit huis?
“Juist vanuit mijn rol in het crisiscommunicatieteam is het nodig om weer vaker naar Den Haag te reizen en op kantoor te zijn. We werken echt bij hoge uitzondering op kantoor, eigenlijk allemaal aan coronagerelateerde crisisprojecten. Wel reis ik met de auto in plaats van met de trein. Heerlijk, geen enkele file. Tijdens de intelligente lockdown verbleef ik overigens een keer in een groot hotel in Den Haag. Daar was ik één van de twee gasten! Het hotel was open maar daar was alles mee gezegd; er was geen brood, geen frisdrank, niks, een vreemde ervaring.”
Wat blijft jou het meest bij van deze coronatijd?
“Een week na de uitbraak verloren we een goede tennisvriend van mijn man. Op de dag van de uitvaart volgden mijn man en ik samen de livestream. Laptop op tafel, kaarsje ernaast. Afscheid nemen via een laptopscherm; dat heb ik als heel bizar ervaren.”
Tot slot, wat is het belangrijkste inzicht dat deze periode jou heeft gegeven?
“Ik was al bezig met het vinden van de juiste balans tussen inspannen en ontspannen. In deze periode, waarin ik in de hoogste versnelling werk, is dat nog belangrijker. Ik ben daarom nóg beter gaan letten op wat ik eet en drink om voldoende energie te houden. En ongeacht de uren op de teller; blijven sporten! In deze hectische tijd hebben mijn man en ik ook nog een huis gekocht en verkocht. Een opeenstapeling van gebeurtenissen, waar ik juist ook extra van geniet. Het virus leert ons dat het morgen anders kan zijn. Geniet daarom nooit met mate!”
Het interview met Mariëlle Verlouw behoort tot de interviewserie Doorwerken in coronatijd. Een initiatief van tekstschrijfster Hennie van de Kar.