Skip to main content

Hennie van de Kar-Vervooren, tekstschrijfster

Frisse blik - verfrissende tekst

Mooi Vastgelegd – schrijven bedrijfsboek

Mooi Vastgelegd is de naam die collega-copywriter Douwe Soepboer en ik al in 2016 (het jaar van het boek!) gaven aan onze activiteiten rondom het schrijven van bedrijfsboeken en jubileumboeken. We schrijven de teksten voor deze boeken volledig in copyteam.

Bedrijfsverhalen en herinneringen

Mooi Vastgelegd ondersteunt ondernemers, bedrijven en organisaties bij het vastleggen van bedrijfsverhalen en herinneringen. Details die je voor altijd wilt onthouden. De herinneringen aan de oprichting van het familiebedrijf, misschien wel door de eerste medewerker, maar ook de bedrijfsontwikkelingen door de jaren heen met hoogte- en dieptepunten. Bedrijfsjubilea zijn vaak een aanleiding om een jubileumboek te laten maken. De afgelopen jaren werden we als copyteam ook ingehuurd voor het maken van een bedrijfsboek aan de vooravond van een fusie en zelfs bij een sluiting van een organisatieonderdeel. Ook dan is er zo veel om mooi vast te leggen. Juíst dan.

Focus op het schrijfproces

Douwe en ik focussen ons volledig op het schrijfproces. Sommigen vinden het al genoeg om dit verhaal op papier te hebben staan. Anderen zien de toegevoegde waarde van een krachtige vormgeving. Wij werken daarvoor op verzoek samen met vormgevers en fotografen.

Het maken van een boek gaat overigens verder dan het schrijven van verhalen aan de hand van interviews met betrokkenen. Vlot en plezierig schakelen met de opdrachtgever is onze voorwaarde voor een succesvol resultaat. Het is immers de opdrachtgever die het makkelijkste toegang heeft tot het ontsluiten van fysieke en digitale bronnen.

Schrijven in copyteam

Schrijven in copyteam vind ik zelf een geruststellend idee. Je hebt immers altijd iemand op wie je kunt terugvallen. De kracht daarvan heb ik ervaren bij het schrijven van het boek Gewoon Van Dingenen – geschiedenis van een Kempische transportfamilie. Aan het einde van de interviewreeks stond er nog maar één interview in mijn agenda, maar wel één met vijf personen tegelijk. Door privéomstandigheden moest ik verstek laten gaan. Het was Douwe die het van me overnam. Het maakproces liep gewoon volgens planning verder. Het eindresultaat is trouwens prachtig.

Speel je met de gedachte om je bedrijfsverhaal te laten uitwerken? Voeg de eerste daad bij het woord en neem contact met me op. Op basis van je vraag, schat ik in of ik jouw project kan oppakken via de Mooi Vastgelegd-formule, in samenwerking met een andere tekstschrijver of alleen.

Referenties

In 2022 werkte ik samen met Douwe Soepboer in copyteam aan het bedrijfsboek ‘Gewoon Van Dingenen, geschiedenis van een Kempische transportfamilie’. Robert Luttikholt van Reach Brand Storytellers gaf het boek prachtig vorm, met daarin onder andere de verhalen en portretten van medewerkers. Eva Schweitzer fotografeerde de geïnterviewden op zo’n manier dat ze van de pagina afspatten. Het schrijfproces was intensief, zo ook de samenwerking met Daniëlle van Dingenen en haar moeder Karin van Dingenen. Op 2 december 2022 was de boekpresentatie waar ik helaas niet bij kon zijn. Ik was met manlief te gast op een bruiloft in Parijs. Daar genoot ik van. Tegelijkertijd vond ik het vreselijk jammer dat ik dit mooie ‘podiummoment’ voorbij liet gaan.

Halverwege 2023 informeerde ik daarom nog eens bij Daniëlle hoe ze terugkijkt op de samenwerking met ons als copyteam. Daniëlle over de samenwerking met MooiVastgelegd Daniëlle: “We vonden het tijd om alle verhalen over 85 jaar Van Dingenen te bundelen zodat deze niet verloren zouden gaan voor de volgende generaties. In onze zoektocht naar een partij die ons hierbij kon helpen, kwamen we uit bij MooiVastgelegd. We wilden volledig aan de hand meegenomen worden omdat het schrijven van een boek voor ons compleet nieuw was. Dit was voor Douwe en Hennie geen probleem. Ze hebben ons van het begin tot het einde ondersteund in dit proces. Er waren korte lijntjes in de communicatie en het overleg verliep erg prettig. Er zijn prachtige verhalen geschreven en we hebben zeer positieve reacties ontvangen op het boek. Wij hebben de samenwerking met Douwe en Hennie als zeer prettig ervaren!”