Skip to main content

Hennie van de Kar-Vervooren, tekstschrijfster

Frisse blik - verfrissende tekst

Tekstschrijfster met een plusje (van Tekstnet)

‘Blijvend leren’ is het credo van mijn beroepsvereniging tekstnet. Als je serieus aandacht besteedt aan je ontwikkeling als tekstschrijver en/of als ondernemer, verdien je daar bij tekstnet pluspunten mee. In de afgelopen weken verdiende ik er enkele pluspunten bij. 

 

Zo volgde ik de tekstnetworkshop timemanagement van Brigit Kooijman. Natuurlijk ben ik al baas over mijn eigen tijd. In de bijna twintig jaar dat ik zelfstandig werk, heb ik meer grip gekregen op mijn uren, met een steeds betere balans tussen werk en privé. Het hebben van een schrijfmaatje – in de vorm van onze Pyrenese berghond Ventoux – helpt mij daar enorm bij. Door de dagelijkse boswandelingen met haar zit ik nooit meer te lang achter mijn scherm. Zo blijf ik fris in mijn hoofd, met een gunstig effect op de verfrissende teksten die ik in opdracht schrijf of herschrijf. De tijdsinvestering in onze hond is een investering in productiviteit (én in dagelijks geluk).
 
‘Jij bent toch al heel goed georganiseerd?’ zei een collega tekstschrijver toen ik vertelde dat ik me voor deze workshop had opgegeven. Klopt. In drukke periodes schakel ik makkelijk een tandje bij. Moeilijker vind ik het als ik me in rustiger vaarwater begeef. Juist om een betere invulling te geven aan rustigere periodes volgde ik deze workshop timemanagement. Hoewel de focus in de workshop lag op het beter prioriteiten stellen en het zorgen voor voldoende rust, zette Brigit mij toch aan het denken. Bijvoorbeeld over het maken van een jaarplanning waarin ik nog duidelijker voor ogen heb welk werk ik dit jaar wíl doen en daar ook gericht actie op onderneem.
 
Jubileumboek bedrijf 
Een van mijn wensen is het schrijven van een jubileumboek in opdracht van een bedrijf uit 1970. Mijn geboortejaar! Ik heb inmiddels enkele bedrijven gevonden die in 2020 vijftig jaar bestaan. De komende tijd benader ik deze bedrijven voor een mogelijke samenwerking. Spannend, want natuurlijk is er altijd een kans op een ‘nee’. Maar hey, op 02-02-2020 word ik zelf vijftig; hoogste tijd om het toeval een handje te helpen. Laat me vooral weten als je een bedrijf kent dat openstaat voor het maken van jubileumboek en daar een ervaren tekstschrijver voor zoekt. En vallen alle opdrachten samen? Dan prijs ik me gelukkig met een warm netwerk van collega tekstschrijvers. 
 
Storytelling
Met drie collega tekstschrijvers (Theo van Etten, Kristel Beerling en Sara Terburg) sloot ik afgelopen week de cursus storytelling af van Erfgoed Brabant Academie, verzorgd door Doret van Eeken. Storytelling is een concrete methodiek om verhalen meer persoonlijke beleving te geven. Ofwel de kunst van het verhalen vertellen! Erfgoed Brabant Academie ontwikkelde de cursus om via storytelling lokale geschiedenis beter beleefbaar maken. Ontzettend leerzaam en leuk om weer bewust een verhaallijn uit te werken volgens vaste stappen. Voor mij een extra prikkel om waar mogelijk uit mijn eigen ‘verhaalbubbel’ te stappen en deze methodiek toe te passen in de bedrijfs- en ondernemersverhalen die in 2020 op mijn pad komen als tekstschrijfster met een plusje. 
 

tekstschrijven, tekstnet, storytelling

Blog

Mijn hart ligt bij het schrijven in opdracht. Dan weet ik vooraf dat mijn tekst gewenst is. Hoe groot of klein je tekstvraag ook is, ik haal mijn neus nergens voor op!

Ik wissel grote tekstproducties zoals jubileumboeken, magazines en bedrijfsbladen graag af met bescheiden tekstopdrachten zoals een mailing, referentietekst of uitnodiging.

Daarnaast werk ik aan eigen publicaties. Ik schreef vier jaar een column voor BredaVandaag en publiceerde mijn autobiografisch bedrijfsverhaal. Sinds 2011 blog ik af en toe over mijn ontwikkeling als tekstschrijfster. En omdat privé en zakelijk bij mij nauw met elkaar verweven zijn, gaat het in mijn blog soms ook over Breda of over onze Pyrenese berghond Ventoux.

Wil je reageren op een blog? Leuk! Mail je reactie naar info@hennievandekar.nl