Sommige dingen wennen nooit

Geschreven door Hennie van de Kar-Vervooren
Aan het verzetten van de klok – of het nu voor- of achteruit is – kan ik niet wennen. Ieder halfjaar opnieuw. Na een week valt er weer prima mee te leven. Ook ieder halfjaar opnieuw. Mijn remedie: een paar dagen niet té veel willen, gewoon een beetje mild zijn voor mezelf. Ook in mijn tekstschrijversbestaan zijn er drie dingen waar ik maar niet aan kan wennen. 
 
1. Het inplannen van afspraken
Als ik een mooie nieuwe schrijfklus binnen krijg, maakt mijn euforie standaard snel plaats voor het zien van beren op de weg. Ze duiken op zodra ik de afspraken moet gaan inplannen die nodig zijn om de opdracht uit te voeren. Eerst nadenken over het beste belmoment, om vervolgens toch te kiezen voor een introducerende mail, om te voorkomen dat ik uit de lucht kom vallen; aan iedere afspraak gaat een ritueel vooraf. Het lukt altijd weer en als alles loopt, ben ik in mijn element, maar wennen doet dat plannen nooit helemaal. Mijn remedie is simpel: gewoon beginnen en doen!
 
2. Te late betalingen en erger nog het failliet gaan van een opdrachtgever
Als ik lekker hard kan werken om zo de afgesproken deadlines te halen, geeft mij dat voldoening. Hoe groot is dan de afknapper als de betaling voor dat harde werken uitblijft. In 99% van de gevallen betalen mijn opdrachtgevers overigens snel tot supersnel (waarvoor dank!), en in ieder geval binnen de betalingstermijn. Ik bedoel die sporadische gevallen waarin ik achter het betalen van mijn factuur aan moet. Dat went nooit. En al helemaal niet als ik dan alsnog achter het net vis, zoals mij recent overkwam bij het faillissement van een opdrachtgever. Mijn remedie… met een krasje erbij, doorschrijven en facturen nooit té hoog laten oplopen, al is de relatie nog zo plezierig. 
 
3. Uitblijven van reactie op ‘teksten met haast’
Als ik mijn agenda omgooi of langer doorwerk om een opdracht ‘met haast’ te kunnen uitvoeren, is dat mijn keuze. In 90% van de gevallen reageren mijn opdrachtgevers snel met opbouwende feedback. Maar die paar keer per jaar dat het stil blijft, dat went nooit helemaal. Mijn remedie? Die heb ik niet. Misschien net als bij het verzetten van de klok, maar een beetje mild zijn voor mijn klant (er is vast een goede reden voor waarom de reactie nog uitblijft) en voor mezelf (die paar keer per jaar valt immers te overzien). 
 
De beste remedie
Of heb jij betere remedies voor het niet kunnen wennen aan deze drie zaken? Laat het me dan weten? Ook als jij in jouw bedrijf maar niet kan wennen aan het schrijven of herschrijven van teksten. Dan is de remedie: besteed het schrijven of herschrijven uit. Als jij mij als tekstschrijfster de ruimte geeft om afspraken op mijn manier in te plannen, je tijdig betalen vanzelfsprekend vindt en je altijd reageert op aangeleverde teksten, dan ligt er wat mij betreft een prima basis voor een plezierige samenwerking!
 

Blog

Mijn hart ligt bij het schrijven in opdracht. Dan weet ik vooraf dat mijn tekst gewenst is. Hoe groot of klein je tekstvraag ook is, ik haal mijn neus nergens voor op!

Ik wissel grote tekstproducties zoals jubileumboeken, magazines en bedrijfsbladen graag af met bescheiden tekstopdrachten zoals een mailing, referentietekst of uitnodiging.

Daarnaast werk ik aan eigen publicaties. Ik schreef vier jaar een column voor BredaVandaag en publiceerde mijn autobiografisch bedrijfsverhaal. Sinds 2011 blog ik af en toe over mijn ontwikkeling als tekstschrijfster. En omdat privé en zakelijk bij mij nauw met elkaar verweven zijn, gaat het in mijn blog soms ook over Breda of over onze Pyrenese berghond Ventoux.

Wil je reageren op een blog? Leuk! Mail je reactie naar .