Alles is hetzelfde en toch is alles anders

Geschreven door Hennie van de Kar-Vervooren

De aantekeningen van een interview liggen klaar om uit te werken. Geheel tegen mijn gewoonte in, treuzel ik met de uitwerking. Ondanks dat ik gedisciplineerd ben, dwalen mijn gedachten deze dag steeds af. De berichtgeving over het Coronavirus neemt me in beslag. Alles is hetzelfde en toch is alles anders. De aantekeningen laat ik voor wat ze zijn. Het schrijven van een nieuw blog heeft meer urgentie. Schrijven helpt om gedachten te ordenen en vervolgens te delen. Bij deze!

Thuiswerken als tekstschrijver

Zoveel mogelijk thuiswerken, is één van de adviezen van het RIVM in de strijd tegen het Coronavirus. Ik doe dit vanaf dag één dat ik zelfstandig werk als tekstschrijfster. Inmiddels bijna negentien jaar. Ik heb een heerlijke lichte en ruimte werkplek aan huis, met uitzicht op onze tuin. Een rozenstruik, kamperfoelie, blauweregen, gras en beukenhagen zijn altijd in mijn gezichtsveld. En vanachter mijn bureau kan ik ook zien of het vogelhuisje deze lente bezet raakt. Zou leuk zijn! Tijdens het thuiswerken, heb ik vaak gezelschap van mijn schrijfmaatje, onze Pyrenese berghond Ventoux. Zij zorgt voor de optimale workdagbalance. De dagelijkse wandelingen zorgen er al jaren voor dat ik nooit meer te lang achter mijn computer zit. Kortom, de optimale omstandigheden voor het schrijven van teksten met een frisse invalshoek. Alleen vandaag even niet. Want, alles is hetzelfde en toch is alles anders.

 
Thuiswerken is gezond (voor mij)
Opvallend: in de acht jaren dat ik in loondienst werkte, was ik standaard drie a vier keer per jaar ziek. Oververmoeid. Dat krijg je als je over je eigen grenzen heengaat en gevoelig bent voor energie van anderen. In de negentien jaar als zelfstandige zijn de keren dat ik een afspraak moest afzeggen wegens ziekte op één hand te tellen. Thuiswerken voelt daarom voor mij altijd al aan als de (voor mij) meest gezonde constructie. Het geeft mij de kans om in balans te zijn en te blijven. Elke werkdag opnieuw een gezond evenwicht te vinden tussen interviews en de uitwerking, tussen buiten en binnen, tussen contact met anderen en ruimte voor mezelf. En waar dat evenwicht soms is verstoord, kan ik dat zelf herstellen. 
In die zin is er deze week voor mij nog niet veel veranderd. Ik werk nog steeds vanuit huis. Die lekkere koffie die op sociale media wordt genoemd als gunstig neveneffect van het thuiswerken van mensen die normaal op kantoor zitten, heb ik elke dag al. Ik drink één kop per dag, maar daar maak ik dan ook een feestje van, compleet met ambachtelijk opgeklopte melk. Komende week vervallen de geplande interviews op locatie. Zij zijn door mijn opdrachtgever omgezet naar telefonische interviews. Voor het eindresultaat maakt dat geen verschil. Alles is hetzelfde en toch is alles anders. 
 
Het hogere belang
Nog een verandering. Bijna maandelijks doe ik mee aan TekstnetwerkT, een bijeenkomst voor tekstschrijvers in de regio Breda/Tilburg (zowel leden als niet-leden van beroepsvereniging tekstnet). We wisselen ervaringen uit, helpen elkaar met tips & tricks: de volgende bijeenkomst is uit de agenda geschrapt. Beter dan onze facilitator Karien Vissers kan ik het niet verwoorden: “We dragen momenteel allemaal een bijzondere verantwoordelijkheid, voor onszelf en voor elkaar. Het belangrijkste om voor ogen te houden is er alles aan te doen wat we kunnen om het aantal besmettingen te spreiden, zodat de zorg niet of zo min mogelijk te maken krijgt met een piek van patiënten.” Dit gaat voor het belang om ons te blijven ontwikkelen als ondernemende tekstschrijver. Want alles is hetzelfde en toch is alles anders. De komende tijd zal uitwijzen hoe anders en hoe hetzelfde. Veel wijsheid en gezondheid! Weet dat schrijven helpt om gedachten te ordenen en te delen. Liever het tekstschrijven uitbesteden? Ik ben gewoon aan het werk. Thuis! 
 

Blog

Mijn hart ligt bij het schrijven in opdracht. Dan weet ik vooraf dat mijn tekst gewenst is. Hoe groot of klein je tekstvraag ook is, ik haal mijn neus nergens voor op!

Ik wissel grote tekstproducties zoals jubileumboeken, magazines en bedrijfsbladen graag af met bescheiden tekstopdrachten zoals een mailing, referentietekst of uitnodiging.

Daarnaast werk ik aan eigen publicaties. Ik schreef vier jaar een column voor BredaVandaag en publiceerde mijn autobiografisch bedrijfsverhaal. Sinds 2011 blog ik af en toe over mijn ontwikkeling als tekstschrijfster. En omdat privé en zakelijk bij mij nauw met elkaar verweven zijn, gaat het in mijn blog soms ook over Breda of over onze Pyrenese berghond Ventoux.

Wil je reageren op een blog? Leuk! Mail je reactie naar .