Skip to main content

Hennie van de Kar-Vervooren, tekstschrijfster

Frisse blik - verfrissende tekst

Wat is je zin voor 2025?

Als je langer met elkaar samenwerkt, worden dingen makkelijk vanzelfsprekend. Handig, maar ook tijd om op te letten; de scherpte kan afvlakken. Dát wil ik voorkomen. Daarom plan ik al enkele jaren aan het einde van het kalenderjaar korte evaluatiegesprekken in met klanten met wie ik al langer samenwerk. Even een halfuurtje met elkaar om de tafel om terug te kijken op hoe de samenwerking in het oude jaar verliep en vooruit te blikken op de aandachtspunten in het nieuwe jaar. Tijdens één van deze gesprekken met een volledig marketing- en communicatieteam vroeg de werkstudent uit dit team opeens aan mij: ‘wat is je zin voor 2025?’

Even dacht ik dat ik haar vraag niet goed verstond. Je zin? Bedoelde ze misschien of ik wel zin had in het nieuwe jaar? “Sorry, wil je je vraag herhalen? vroeg ik haar. Ja, ze zei het toch echt: “Wat is je zin voor 2025?” Wat bleek, kort voor ons gesprek had ze mijn blog ‘Met de woordenstroom mee’ gelezen. ‘Met de woordenstroom mee’ was in 2024 mijn jaarthema, ofwel ‘de zin’ die ik aan dat jaar had meegegeven. En nu vroeg ze dus naar mijn zin, naar mijn jaarthema voor 2025.

Jaarthema 2025

Op dat moment had ik al wel een thema, maar nog geen zin. Ja, wel zin, maar niet dé zin. Haar vraag stimuleerde mij om ook aan 2025 een zin mee te geven.

Aandacht voor ontwikkeling (en natuurlijk schrijven over!)

Dat is ‘m geworden. Dit jaar wil ik bewust aandacht besteden aan mijn eigen ontwikkeling als tekstschrijfster; al 24 jaar mijn vak (een leven lang voor de persoon die mij de vraag stelde, maar dat terzijde). Zo volg ik eind januari een workshopdag via mijn beroepsvereniging tekstnet over ‘het interview’.

Persoonlijke interviews

Interviewen blijft één van de mooiste facetten van mijn vak. Op basis van persoonlijke interviews schrijf ik graag over ontwikkelingen bij medewerkers en/of organisaties. Vandaar de toevoeging in ‘mijn zin’: en natuurlijk schrijven over! Kortom, ik kijk weer uit naar opdrachten waarin mijn interviewvaardigheden goed van pas komen, zoals voor een serie mooie klant- of medewerkersverhalen, voor een bedrijfsboek of voor een bedrijfsfilm. Als ik mensen mag interviewen over hun werk, ben ik in mijn element. Met persoonlijke interviews kan ik mezelf blijven onderscheiden in een wereld waarin AI een steeds grotere rol speelt. En ja, ook dáár verdiep ik me in, eveneens via tekstnet.

Onderdeel van mijn ontwikkeling is om te kijken waar ik ChatGPT kan inzetten als inspiratiemiddel. Zo stelde ik aan ChatGPT de vraag hoe ik mezelf als tekstschrijver verder zou kunnen ontwikkelen. De eerste tip? Lees veel en gevarieerd! De hoogste tijd om de boeken met interviews van meester-interviewers Coen Verbraak en Fokke Obbema te gaan herlezen. Grappig genoeg draagt één van de boeken van Fokke Obbema de titel ‘de zin van het leven’. Het woord ‘zin’ kent vele gedaantes!

PS Dankjewel Sjouke, voor het stellen van die ene vraag. De juiste vragen stellen; de basis voor het mooie ambacht van tekstschrijver. En natuurlijk aandachtig luisteren naar de antwoorden.

interview

Blog

Mijn hart ligt bij het schrijven in opdracht. Dan weet ik vooraf dat mijn tekst gewenst is. Hoe groot of klein je tekstvraag ook is, ik haal mijn neus nergens voor op!

Ik wissel grote tekstproducties zoals jubileumboeken, magazines en bedrijfsbladen graag af met bescheiden tekstopdrachten zoals een mailing, referentietekst of uitnodiging.

Daarnaast werk ik aan eigen publicaties. Ik schreef vier jaar een column voor BredaVandaag en publiceerde mijn autobiografisch bedrijfsverhaal. Sinds 2011 blog ik af en toe over mijn ontwikkeling als tekstschrijfster. En omdat privé en zakelijk bij mij nauw met elkaar verweven zijn, gaat het in mijn blog soms ook over Breda of over onze Pyrenese berghond Ventoux.

Wil je reageren op een blog? Leuk! Mail je reactie naar info@hennievandekar.nl