Skip to main content

Hennie van de Kar-Vervooren, tekstschrijfster

Frisse blik - verfrissende tekst

Interviewen voor een bedrijfsfilm - ik deed het (en het smaakt naar meer)

Nee, ik ben geen Pipi Langkous, maar deed het toch: interviewen voor een bedrijfsfilm!
Regelmatig citeren anderen de beroemde uitspraak van Pipi Langkous “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”. Als er één uitspraak is, die niet bij mij past, dan is het deze. In mijn werk, maar zeker ook daarbuiten, doe ik het liefst de dingen waarvan ik al bewees dat ze me goed afgaan. Toch verlegde ik deze week mijn grenzen. 

Dit met het vertrouwen van Bouwbedrijf Balemans, voor wie ik al jaren medewerkersverhalen en klantervaringen mag vastleggen. Aanleiding was het Balemansboek dat ik eerder met hen en met vormgever Kees Kanters maakte, ‘samenwerken aan bouwen’. Via dit boek maken lezers (nieuwe medewerkers, klanten) kennis met het vakmanschap van dit Bredase bouwbedrijf dat in 2024 vijftig jaar bestaat. “We willen het boek gaan gebruiken als basis voor een bedrijfsfilm” liet Jaco Balemans (eigenaar) mij een tijdje terug weten. Daarop gevolgd door: “en we willen dat jij daarvoor de interviews doet, want jij kent de vakmensen hier al goed.” 

Interviewen doe ik al lang en graag, maar dan zonder camera. Ruimte om te aarzelen over die camera was er echter niet. Voor Bouwbedrijf Balemans stond vast dat ik deze interviews ging doen! Zonder me te herkennen in de uitspraak van Pipi Langkous, deed ik het toch: interviewen voor een bedrijfsfilm, dus met een professionele cameraploeg erbij. Overigens zonder zelf in beeld te komen.

Interviewen bedrijfsfilm

Na een voorbereidend traject met VANDEPUNT. Filmproducties (maker van de bedrijfsfilm) en Bouwbedrijf Balemans (Angela Timmerman, Jacqueline van den Bergh) om het script te bedenken, waren deze interviews afgelopen maandag. Ik was volledig in mijn element! Misschien wel omdat ik de een na de andere ‘duim omhoog’ kreeg van Puck Mickers van VANDEPUNT. Filmproducties. “Puur, heel natuurlijk”; dat was zijn feedback op mijn werkwijze. 

Het is nu aan VANDEPUNT. Filmproducties om al het materiaal te comprimeren tot een bedrijfsfilm. Voor mij smaakt deze opdracht naar meer, nu ik voor de schermen als interviewster net zo in mijn element blijk te zijn als achter de schermen als tekstschrijfster. 

Blog

Mijn hart ligt bij het schrijven in opdracht. Dan weet ik vooraf dat mijn tekst gewenst is. Hoe groot of klein je tekstvraag ook is, ik haal mijn neus nergens voor op!

Ik wissel grote tekstproducties zoals jubileumboeken, magazines en bedrijfsbladen graag af met bescheiden tekstopdrachten zoals een mailing, referentietekst of uitnodiging.

Daarnaast werk ik aan eigen publicaties. Ik schreef vier jaar een column voor BredaVandaag en publiceerde mijn autobiografisch bedrijfsverhaal. Sinds 2011 blog ik af en toe over mijn ontwikkeling als tekstschrijfster. En omdat privé en zakelijk bij mij nauw met elkaar verweven zijn, gaat het in mijn blog soms ook over Breda of over onze Pyrenese berghond Ventoux.

Wil je reageren op een blog? Leuk! Mail je reactie naar info@hennievandekar.nl