Trots op nieuw bedrijfsboek

Geschreven door Hennie van de Kar-Vervooren

Mijn boekenkast is een boek rijker. En wel met een boek waar ik zelf aan meeschreef: ‘Drie ondernemende generaties Coppens in beeld.’ Dit boek is het resultaat van het werken in copyteam met Douwe Soepboer. Jaren geleden bedachten we samen Mooi Vastgelegd voor het maken van complete boekproducties.

Robert Luttikholt van Reach Brand Storytellers zorgde voor de vormgeving. Daarnaast werden we ondersteund door een projectteam vanuit Coppens.

Aandenken voor (oud-)medewerkers en relaties

Familiebedrijf Coppens was in 2021 bijna een eeuw actief in de diervoeding. De wens voor het laten maken van een bedrijfsboek ontstond bij de overname door De Heus Voeders (in oktober 2021). Dit met als doel om de Coppensgeschiedenis vast te leggen als warm aandenken voor medewerkers, oud-medewerkers en andere relaties. 
 

Mix bedrijfsgeschiedenis en familiegeschiedenis

Het is een mix geworden van een bedrijfsgeschiedenis en familiegeschiedenis. Zo kozen we in samenspraak met het projectteam voor een indeling in bedrijfsgeneraties. Maandenlang legden Douwe en ik, met vertrouwen van de opdrachtgever, onze ziel en zaligheid in het samenstellen van de inhoud. Nu het boek er eenmaal is, is het grote loslaten begonnen. Ik kan alleen maar hopen dat de selecte groep lezers veel plezier beleeft aan het boek dat er ligt. In het bijzonder Fred en Theo Coppens, de broers die vanaf 1991 het bedrijf met medewerkers verder ontwikkelden en die durfden te kiezen voor een nieuwe toekomst onder de vleugels van een ander gerenommeerd familiebedrijf. 
 

Nieuwe boekprojecten

Na de afronding van de schrijffase ontstond ruimte voor nieuwe (boek)projecten. Dat maakte in het eerste kwartaal van 2022 de weg vrij om samen met een collega van tekstnet Kristel Beerling te werken aan een ander bedrijfsboek. De teksten daarvoor liggen inmiddels panklaar voor de vormgever. Daarnaast schrijf ik momenteel opnieuw met Douwe Soepboer aan een bedrijfsgeschiedenis met familiaire trekjes.
 

Schrijven in copyteam

De afgelopen maanden onderstreepten voor mij dat het schrijven in copyteam verschillende voordelen biedt. Het maakt minder kwetsbaar, geeft nieuwe inzichten en zorgt voor een enorme versnelling. Bovendien houd ik door deze vormen van intensieve samenwerking bewust de weg vrij voor korte tekstklussen, zoals het schrijven van ervaringsverhalen in opdracht op basis van interviews met voornamelijk medewerkers of klanten. 
Dankbaar dat ik al 21 jaar op deze eigen wijze kan doen wat ik het liefste doe: tekstschrijven!  
 

Blog

Mijn hart ligt bij het schrijven in opdracht. Dan weet ik vooraf dat mijn tekst gewenst is. Hoe groot of klein je tekstvraag ook is, ik haal mijn neus nergens voor op!

Ik wissel grote tekstproducties zoals jubileumboeken, magazines en bedrijfsbladen graag af met bescheiden tekstopdrachten zoals een mailing, referentietekst of uitnodiging.

Daarnaast werk ik aan eigen publicaties. Ik schreef vier jaar een column voor BredaVandaag en publiceerde mijn autobiografisch bedrijfsverhaal. Sinds 2011 blog ik af en toe over mijn ontwikkeling als tekstschrijfster. En omdat privé en zakelijk bij mij nauw met elkaar verweven zijn, gaat het in mijn blog soms ook over Breda of over onze Pyrenese berghond Ventoux.

Wil je reageren op een blog? Leuk! Mail je reactie naar .